232 463 34 99

539 662 28 33

ENGLISH

232 463 34 99

539 662 28 33

Manyetik Rezonans - MR (Açık ve Kapalı)

Merkezimizde hastalarımızın farklı gereksinimleri ve konforları için farklı özelliklerde 5 adet MR cihazı bulunmaktadır. Bunlardan birisi 3 Tesla olup Ege bölgesinde sadece merkezimizde bulunmaktadır. Bu cihazımızda özellikli ve ayrıntılı çekimler yapılmaktadır. Hastalarımızın çekim sırasında video izlemeleri sağlanarak özellikle kapalı yer korkusu olan hastalar ve çocuklar için ayrı bir konfor sağlanmaktadır.

İki adet 1,5 Tesla cihazımız mevcut olup 63 ve 70 cm genişlikleri, 140 cm ve 150 cm boyları ile çekimlerde rahat bir ortam sağlamaktadırlar. Ayrıca iki adet açık MR’ımız mevcuttur.

Sıkça Sorulan Sorular

Manyetik rezonans anlamına gelen MR, bilgisayar aracılığıyla, vücudunuzdaki doku, organ ve diğer yapıların görüntülerinin elde edilmesi için radyo dalgaları ve güçlü bir manyetik alan kullanır.

MR görüntüleme, organlarınız ve vücudunuzdaki başka yapıların ayrıntılı görüntülerini sağlayan, güvenli ve ağrısız tıbbi bir testtir. MR görüntüleme sonuçları tıbbi tanı için kullanılır. Beyin ve omurilik, kemik ve kıkırdak, meme, kalp, damarlar ve karaciğer, prostat vb tüm iç organların tetkikinde kullanılabilir.

MR cihazları oluşturdukları manyetik alanın gücüne ve açık ya da kapalı olmalarına ve hastanın yattığı alanın genişliğine ve göre sınıflanmaktadır. MR cihazlarının tesla ile ölçülen manyetik alan gücü arttıkça çekim kalitesi ve çeşitliliği artmaktadır. Bu çerçevede Üç Tesla MR cihazları en gelişmiş ve güçlü çekim özelliklerine sahip olup, kanser erken tanı ve metastaz taramaları gibi özellikli görüntülemeleri yapma özelliğine sahiptirler. Üç tesla MR cihazı Ege bölgesinde sadece merkezimizde bulunmakta olup hastalarımızın hizmetine sunulmuştur. 1,5 tesla MR ile daha küçük manyetik alan gücü olan açık MR’ların ise rutin çekimlerde önemli bir yeri vardır.

Kapalı MR’da çekim sırasında vücudunuz hareketli bir masa yardımı ile silindir şeklinde iki ucu açık bir tüp içine yavaşça itilmektedir. Gantri, hastanın içine girdiği silindirin adıdır. Bu alan 60 cm, 63 cm ya da 70 cm çapında olabilmektedir. Çekimin özelliği, hastanın konforu ya da gereksinimleri doğrultusunda tercih yapılabilmektedir. Merkezimizde her üç boyutta MR cihazı bulunmakta olup bölgede her hastanın özgün durumuna yanıt verebilecek tek merkez olmaya devam etmektedir.

Kapalı MR’da çekim sırasında vücudunuz hareketli bir masa yardımı ile silindir şeklinde iki ucu açık bir tüp içine yavaşça itilmektedir. Gantri boyu bu silindirin boyunu tarif eder. Silindir ne kadar kısa ise hastalarımızın kapalı yerde bulunma olasılıkları o kadar azalacaktır. Uzun gantri boyu olan cihazlarda hemen tüm çekimlerde hastanın başı silindirin içinde kalacaktır. Kısa gantrilerde ise bir çok çekimde hastanın başı dışarıda kalacaktır. Merkezimizde bulunan MR cihazlarının gantri boyları ....... olup çekimlerin çoğunda başınızın açıkta kalması sağlanmaktadır. Böylece kapalı yer korkusu gelişmesi önlenmektedir.

Açık MR’da ise vücudunuzun hemen üzerinde yassı yuvarlak bir disk bulunur, yanları açıktır. Fazla kilolu, çok geniş omuzlu kişiler, vücut içerisinde titanium, platinyum dışında (örneğin çelik gibi) protezleri bulunanlar ile kapalı yer korkusu olanlarda açık MR yararlı bir seçenektir. Ancak oluşturdukları manyetik alanın gücü açısından farklılıkları nedeni ile her MR tetkiki her iki tür makinada aynı sonuçları vermez. Bu nedenle radyoloji uzmanımız sizin için hangi MR cihazının kullanılması gerektiği konusunda sizi yönlendirecektir.

MR cihazlarında kapalı alanda kalma duygusunun yarattığı hoşnutsuzluğu gidermek amacı ile çekim sırasında istediğiniz bir videoyu izleme olanağı sağlanmasıdır. Kapalı yer korkusu olanla ya da çocuklar için MR çekimi keyifli bir deneyime dönüşmektedir. Merkezimizde bulunan 3 Tesla MR cihazımız size bu konforu sağlayabilmektedir.

Vücudunuzda milyonlarca hidrojen atomu vardır. Bir MR cihazına girdiğiniz zaman:

Hidrojen atomlarının içindeki protonlar manyetik alanın etkisiyle hizalanır. Normalde rasgele pozisyonlarda duran protonlar, sanki çok küçük mıknatıslarmış gibi manyetik alana paralel olarak sıralanır. Sonra, MR cihazı vücudunuza radyo dalgaları gönderir. Radyo dalgaları protonları pozisyonlarından saptırır. Radyo dalgaları kesilince, protonlar eski hizalarına geri döner. Bu sırada protonlar radyo sinyalleri yayar. Farklı dokulardaki protonlar farklı hızlarda hareket eder. Bu nedenle farklı vücut dokularından yayılan sinyaller birbirinden değişiklik gösterir. Yani, mesela yumuşak ve sert dokular gönderdikleri sinyallerin farklarına göre birbirinden ayırt edilebilir.

Yayılan radyo sinyalleri, MR cihazındaki alıcılar tarafından algılanır. Alıcılar, sinyalleri MR cihazındaki bilgisayara aktarır. Bilgisayar, radyo sinyallerini kullanarak görüntü oluşturur.

MR cihazları x ışınları ile çalışmadıkları için hiç bir şekilde radyasyon yaymazlar. Bu nedenle güvenli bir şekilde gebe, bebek, çocuk ve yaşlı hastalarda kullanılabilirler.

MR cihazı büyük, çember şeklinde bir mıknatıs ve hastanın yatması için ortasında bulunan hareketli bir yataktan oluşur.

MR cihazlarımız, bu aletleri kullanmak üzere eğitilmiş teknisyenlerimiz tarafından çalışıtırılır. Teknisyenlerimiz, hastayı yatağa yatırır ve hastanın görüntülenecek bölgesi çemberin içinde kalmak üzere yatağın pozisyonunu ayarlar. Daha sonra MR cihazına bağlı bilgisayar aracılığıyla görüntü alınır. Bilgisayar ile MR makinesinin ayrı odalarda durması nedeniyle teknisyeniniz çekim sırasında yan odada olacaktır ancak odalar arasındaki cam ve dahili haberleşme sistemi sayesinde görsel ve işitsel iletişiminiz devam eder.

Çekim, görüntülemenin sağlanmak istendiği bölgeye göre 15 ila 90 dakika sürebilir. Net bir görüntü alınabilmesi için bu süre boyunca hareket etmemeniz gerekir. Küçük çocukların hareketsiz durması için genel anestezi uygulanması söz konusu olabilir.

Çekim sırasında cihaz ara ara yüksek sesli gürültüler çıkarır. Rahatsız olmamanız için başlamadan önce size bir kulaklık teknisyenlerimiz tarafından sağlanır.

MR çekimi öncesi genellikle bir hazırlık gerekmemektedir. Ancak çekimin özelliğine göre randevu sekreterimiz ya da teknisyenimiz sizi ayrıca bilgilendirecektir. Bazen belli bölgelerin boyanmasını sağlamak amacı ile ilaçlı çekimler gerekebilmektedir. Bu durumda çekim sırasında ilaç damardan verilecektir. Çekime giyilip çıkarılması kolay giysilerle gelmeniz ve takı takmamanız hazırlık sürecini kolaylaştıracaktır.

MR ile görüntüleme ağrısız ve güvenli bir işlemdir. Ancak MR görüntüleme yönteminin temelini oluşturan manyetik alan metal uyumlu olmadığından vücudunuzun içinde ya da dışında bulunan metaller konusunda mutlaka teknisyeninizi bilgilendirmeniz gerekir. Teknisyeniniz size çekimin yapılmasının güvenli olup olmadığı konusunda bilgi verecek ya da daha düşük manyetik alana sahip MR cihazlarımıza yönlendirecektir.

MR cihazı x ışını ya da radyoaktif madde içermediğinden aşağıda belirtilen güvenlik önlemleri alındığı sürece yakınınız yanınızda kalabilir.

Vücuda zararlı ışınlar kullanılmadığı için bebekler, çocuklar ve gebeler için güvenli olduğu gibi anne karnındaki bebeklerin sağlık taramaları açısından da güvenlidir.

Evet, MR çektirirken yanınızda ya da üstünüzde hiç bir metal bulunmamalıdır. Teknisyeniniz girmeden önce üzerinizdeki tüm metal eşyaları çıkarmanızı isteyecektir.

Çok güçlü bir mıknatısa sahip olduğu için vücudunda metalden yapılmış tıbbi aletler olan bazı kişilerin MR çektirmesi mümkün olmayabilir. Teknisyeniniz çekime girmeden önce size herhangi bir implant veya cihaza sahip olup olmadığınızı soracaktır. Aşağıdaki tıbbi alet veya cihazlara sahip kişiler doktorlarını ve çekim öncesi teknisyenlerini bu konuda bilgilendirmelidir:

Kalp pili
İşitme cihazı
Yapay kalp kapakçığı
Port katater
Protez, metal eklem, plaka

Teknisyeniniz bu durumda hangi MR cihazının kullanılabileceği ya da varsa riskler konusunda size bilgilendirerek yönlendirecektir.

Altın gümüş titanyum ve platin piercingleriniz çekim bölgesi dışında ise yerinde kalabilir ancak diğer metallerden yapılmış olanlar çekim bölgesine bakılmaksızın çekimden önce mutlaka çıkarılmalıdır.

Normal dövmeler herhangi bir sorun yaratmamaktadır. Ancak dövmeleriniz metal içerikli boyadan yapılmışsa teknisyenimize mutlaka haber veriniz, bu durum güvenlikten çok çekim kalitesi açısından önem taşımaktadır.

Beyin, göz, yüz çekimlerinde rimel, kalem, far gibi makyaj malzemelerinin kullanılmaması gerekir.

Bize Ulaşın


+90 232 463 34 99

+90 539 662 28 33

+90 232 463 86 82

[email protected]

1420 Sokak No:78/A Alsancak / İzmir

Sosyal Medya